İstanbul’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele İçin Eylem Planı Hazırlandı
İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce, tarım eserlerine ve ekosisteme ziyan veren kahverengi kokarcayla çaba kapsamında taslak hareket planı hazırlandı. İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya nazaran kamuoyunda gerekli …
İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce, tarım eserlerine ve ekosisteme ziyan veren kahverengi kokarcayla uğraş kapsamında taslak hareket planı hazırlandı.
İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya nazaran kamuoyunda gerekli farkındalığı sağlamak ve topyekun çaba edebilmek için İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü uyumunda Devlet Su İşleri 14.Bölge Müdürlüğü’nde üniversiteler, garnizon komutanlığı, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile birlikte paydaş kamu kurumları, STK’lerin iştirakiyle geniş kapsamlı istişare ve kıymetlendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, birinci olarak İstanbul Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğünce, paydaşlar ve davet edilen kurum/kuruluş temsilcilerine zararlının tanıtımı ile ilgili sunum yapıldı, devamında “İstanbul Kahverengi Kokarca ile Mücadele” taslak hareket planı tartışmaya açıldı.
Açıklamada, kahverengi kokarcanın Türkiye’nin farklı bölgelerinde tarım eserlerine ve ekosisteme ziyan vermeye devam eden kıymetli bir ziyanlı olduğu vurgulanarak çabayı sadece ziraî bir mevzu olarak ele almanın kâfi olmadığı ve besin güvenliği ile sürdürülebilir üretim için de koordineli ve kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliği üzerinde duruldu.
İstanbul’da daha faal bir çaba yürütmek gayesiyle 2025-2027 yıllarını kapsayan bir hareket planının hazırlandığına dikkati çekilen açıklamada, “Bu kapsamda, ziyanlı ile çabada paydaşların da yer alacağı ‘İstanbul Kahverengi Kokarca Çaba Platformu’ oluşturulacak, paydaşlarla faal çalışma kümeleri kurularak kamuoyunda farkındalık artırıcı eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecek. Bu toplantı ile kahverengi kokarcaya karşı gayrette çalışmaların aktifliğini artırmak ve uyumu güçlendirmek hedeflenmiştir.” sözleri yer aldı.
Açıklamada, zararlının yayılış alanlarının belirlenmesi ve entegre çaba adımlarının değer arz ettiği vurgulanarak ziyanlı ile mekanik, biyoteknik ve kimyasal çabanın yapılmasının değerli olduğu belirtildi.
İstanbul’da bilhassa Karadeniz’e kıyısı olan yahut tıpkı bitki örtüsü (orman ekolojisi) ve coğrafik özelliğe sahip Beykoz, Çekmeköy, Sarıyer ve Şile’de yüklü olmak üzere kahverengi kokarca zararlısına rastlandığı bildirilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:
“Kahverengi Kokarca Hareket Planı çerçevesinde yürütülen izleme faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalarda Karadeniz ikliminin hakim olduğu 4 ilçe haricinde de önemli bir büyüklüğe ulaşmamakla birlikte vakitle birçok ilçemizde ziyanlı popülasyonu kendini göstermeye başlamıştır. 2021 ve 2022 yıllarında Beykoz, Sarıyer ve Şile’de 3’er lokasyonda zerzevat, meyve ve süs bitkileri alanlarında toplamda 9 lokasyonda yapışkan feromon tuzakların yerleştirilmesi sonrası teknik izleme ve takipleri yapılmıştır. 2023 yılına gelindiğinde 7 ilçede 3’er lokasyonda 21 tuzakla izleme ve takip sağlanmıştır. 2024 yılında ise 7 ilçede 3’er lokasyonda 21 tuzakla izleme ve takip yapılmıştır. Ayrıyeten daima olarak görünürlük çalışmaları yapılmaktadır.”
Eylem planı kapsamında periyodik toplantılar, izleme ve kıymetlendirme çalışmalarının gerçekleştirileceğine vurgu yapılan açıklamada, “2025-2027 yıllarını kapsayan bu süreçte, ziraî üreticiler, kamu kurumları ve lokal idareler aktif rol alacak. Zararlının denetim altına alınması ve çevresel ziyanların minimize edilmesi sağlanacak.” değerlendirmesinde bulunuldu.